AVENHORN – Voor de nieuwe kazerne aan de Buitenroede 2 kocht de gemeente Koggenland voor ruim negen ton het voormalige bedrijfspand en terrein van Emcart aan.

Voor nog eens vijf ton werd dit pand met 270 vierkante meter uitgebreid voor de garage, en werd het bestaande pand verbouwd tot instructie- en kantoorruimtes en kantine. De nieuwe stek betekent volgens Ivo Opstelten dat de blusgroep van hieruit voortaan twee minuten sneller ter plaatse zal zijn.

Trots vertelde burgemeester Rob Posthumus bij de opening tegen Opstelten dat zijn 85 vrijwillige brandweerlieden, verdeeld over meerdere blusgroepen, ook 85 vierkante kilometer bestrijken. ,,Ze zijn op en top getraind. Zolang de kosten van vier beroepsbrandweerlieden net zo hoog zijn als onze vrijwilligers, betwijfel ik of een beroepsbrandweer goedkoper is.’’

Posthumus moet zich neerleggen bij het feit dat ook zijn brandweer per 1 januari opgaat in het grote organisatie voor heel Noord-Holland Noord. Hij heeft daarover zorgen, net als over de toenemende regeldruk voor hulpverleners. Opstelten benadrukte hierop het belang van de vrijwilligers en dat de brandweer bestuurd moet blijven worden door burgemeesters en gemeenteraden. ,,Burgers kunnen hier rekenen op een sterke brandweer uit eigen gemeenschap. Krachtiger kan niet.’’

Samen mochten Opstelten en Posthumus de sleutel van de kazerne uit een brandweerspuit laten knallen. Die zat nog vast aan een touw. De sleutel losmaken bleek voor de bestuurders een lastige klus. Daarna was het feest met een wolk confetti.

Bekijk hier de foto`s