Brandweerpost Avenhorn

Actie en gezelligheid bij de blusploeg

Natuurlijk is de eerste taak van de vrijwillige brandweer in Avenhorn om doortastend op te treden bij incidenten. Dat kun je rustig overlaten aan deze blusploeg. “Daarnaast willen we graag lol met elkaar hebben.”  

Sterker nog, volgens Jeroen van den Boogaart en Dion Manschot is dat plezier de reden waarom de afgelopen jaren gestaag nieuwe vrijwilligers binnendruppelden. Jeroen: “Als mensen met ons kennismaken, zijn ze al snel om. De sfeer intern is super. We zijn een gezellige ploeg enthousiastelingen en organiseren ook geregeld leuke uitstapjes met elkaar, vaak met partners.”

Vrije inloop

Inmiddels is het team in Avenhorn twintig man sterk. Genoeg om de diensten op basis van vrije inloop in te kunnen vullen. Dion: “Heb je op een post een geringe bezetting, dan moet je dikwijls beschikbaar zijn.”

De werkzaamheden van de brandweer in deze plattelandsregio verschillen van het bestrijden van kleine en grote branden tot het opruimen van stormschade en het uit het water halen van vee. Jeroen: “Met alle veeteelt in dit waterrijke polderland is het regelmatig bingo. We hebben in de tankautospuit speciale materialen om de dieren weer op het droge te trekken.”

Dolle stier

“Eén keer kregen we te maken met een dolle stier die onder meer drie voertuigen te grazen nam. We wisten hem in de sloot te drijven, waarna de dierenarts hem een verdovingsspuitje kon geven”, vertelt Dion lachend. “Aan de andere kant heb ik in het dorp wel eens staan blussen bij een plofkraak. Dat is ook erg onwerkelijk”, vult Jeroen aan.

Zowel Dion als Jeroen zijn bij de brandweer gegaan, omdat ze iets willen betekenen voor de gemeenschap waar ze wonen. Zij zijn nog relatief jong, maar een aantal oudere collega’s zal op afzienbare termijn moeten afzwaaien. Daarom blijft de blusploeg op zoek naar nieuwe aanwas. Jeroen: “Mannen en vrouwen die houden van actie en gezelligheid, zijn bij ons van harte welkom.”

Geïnteresseerd om brandweervrijwilliger te worden? Kom langs op maandagavond 13 Mei  Op onze kazerne aan Buitenroede 2 in Avenhorn vertellen we vanaf 19.30 uur wat het brandweerwerk inhoudt en laten we je zelf een brandje blussen of een auto ‘openknippen’.

Brandweermannen in Koggenland op een rij voor een lintje

Burgemeester Rob Posthumus (r) en Rein Hulst, teamcommandant West-Friesland, (l) hadden het er tijdens de jaarvergadering van de brandweer druk mee: er waren maar liefst 5 koninklijke onderscheidingen om op te spelen.

Die waren er voor Rene Schoenmaker uit Avenhorn, al 30 jaar bij het korps, en voor Koos Grooteman, voor 25 jaar technische vakmanschap bij de blusgroep Berkhout. Verder waren er lintjes voor Sjoerd Mol uit Obdam, al 25 jaar vrijwilliger, en voor Richard Mooij uit Obdam, die ook al 25 jaar van de partij is. Tenslotte was er een lintje voor bevelvoerder Jack Luitjes van de brandweer Ursem.

De heer R.P. Schoenmaker is al 30 jaar in actieve dienst bij de vrijwillige brandweer Avenhorn. Rene is manschap B (hoofdbrandwacht), brandweerchauffeur, pompbediende en verkenner gevaarlijke stoffen. René heeft het brandweervak niet van een vreemde, hij is net als zijn vader bij de vrijwillige brandweer gegaan.

Inzet

Tijdens de jaarlijkse vergadering worden alle brandweermannen van Koggenland in het zonnetje gezet om hen te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Er werd teruggeblikt op een redelijk rustig jaar en vooruit gekeken naar de toekomst, waar men met interesse de ontwikkelingen van zonnecellen en accupakketten volgt met het oog op veiligheid. Burgemeester Posthumus en de teamcommandant brandweerzorg West-Friesland doen beiden een oproep tot verjonging van het korps en meer diversiteit. Verschillende brandweerlieden ontvingen vanwege het aantal jaren inzet onderscheidingen en oorkondes en drie personen ontvingen hun diploma voor het behalen van ‘Manschap A’.

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl en www.koggenland.nl

Opendeurendag gemeentehuis en brandweerkazerne Koggenland

DEGOORN/AVENHORN – Zaterdag 24 mei opent het gemeentehuis in De Goorn en de brandweerkazerne Avenhorn haar deuren voor alle inwoners van Koggenland. Tussen 11:00 en 15:00 uur is er van alles te beleven op de twee locaties.

Dag vol met activiteiten

U kunt achter iedere deur een kijkje nemen en het personeel vragen stellen over hun werk. Er zijn de hele dag veel presentaties en activiteiten. Zo kunt u of uw kinderen bij de balie Burgerzaken trouwen voor één dag, kunt u de nieuwe tentoonstelling van de Westerkogge Kunstkring bekijken en uw ideeën achterlaten voor Samen Koggenland.

Ook is het een mooie gelegenheid kennis te maken met het nieuwe college en de onlangs geïnstalleerde raad. Bij mooi weer zijn er buitenoptredens van onder andere het koor Evergreen en de Slagwerkgroep uit Ursem. Naast het gemeentehuis is er ook open dag bij de nieuwe brandweerkazerne in Avenhorn aan de Buitenroede 2. Hier worden verschillende demonstraties gegeven door de brandweer.

Verrassingstas voor kinderen

Tijdens de open dag kunnen kinderen een stempelkaart ophalen op één van de locaties. Er zijn bij diverse activiteiten stempels te verdienen. Is de kaart vol, dan kunnen ze deze inleveren en krijgen ze een Koggenland tas met leuke spulletjes.

Programma Gemeentehuis

11:00 Opening burgemeester Posthumus
11:15 Optreden Spierdijkerdansers (20 min)
11:30 Bijzondere raadsvergadering (30 min)
12:00 Optreden Spierdijkerdansers (20 min)
12:30 Opening expositie WesterKogge KunstKring door Burgemeester
13:00 Optreden koor Evergreen
14:00 Optreden Streetdance
14:45 Optreden Slagwerkgroep Ursem
15:00 Afsluiting Burgemeester en uitnodiging mee te gaan naar de nieuwe brandweerkazerne voor officiele opening
15:10 Jeugd Slagwerkgroep Ursem loopt met de burgemeester en bezoekers naar de brandweerkazerne
15:45 Optreden Jeugd Slagwerkgroep bij de brandweerkazerne (15 min) nr. Disco
Adres: Middenhof 2, De Goorn

Programma brandweer

Adres: Buitenroede 2, Avenhorn

Tussen 11:00 en 15:00 uur verzorgt de brandweer doorlopend een Roadshow (rookcontainer en ram de vlam), waterspelletjes, foto bij brandweerauto en een spel in het instructie lokaal.